MindBlaster Quiz 2014 Prelims


The 14th edition of Mindblaster Environment Quiz 2014 had quite a few surprises. While it’s exterior remained the same – Lloyd Saldanha from Greycaps, the cool and crisp November morning and the prize money, its internal working was different this time.

First of all the venue was changed on one day’s notice – from Michael John Auditorium to Centre for Excellence and under the open and clear blue sky, which was a perfect setting minus the discomfort it caused to some participants. Secondly, Mr. Saldanha was in a lot of hurry. He began the quiz late and did not even go over the prelims questions once more – a fact which did not go down well with many of us. Then there remains the questions. Oh God! Before beginning he said that he was experimenting with a new format and so as a result the prelims were really, really tough. The highest was only 14 (Jamshedpur is not a quiz-lazy town) and in the finals all the questions in all the rounds were on the buzzer. Mr. Saldanha what were you planning exactly?

So enough of talking here I present you the questions of the preliminary round of 14th Mindblaster Environmental Quiz – 2014.

 


 

1.  What is this logo all about?
Question
ANSWER – SWACHH BHARAT ABHIYAAN

2.  In urban planning, this land previously used for industrial purposes or some commercial uses. The land may be contaminated by low concentrations of hazardous waste or pollution, and has the potential to be reused once it is cleaned up. Once cleaned up, such an area can become host to a business development such as a retail park. What is it?

ANSWER  – BROWNFIELD LAND

3.  What are these which is used to measure the NO2 emissions and other type of gases?

Question Question
ANSWER – DIFFUSION TUBES 

4.  Sanga yorok written in the year 1450 AD in Korea, contained descriptions of this, which was designed to regulate the temperature and humidity requirements of plants and crops. One of the earliest records of the Annals of the Joseon Dynasty in 1438 confirms growing mandarin trees in a Korean traditional greenhouse during the winter and installing a heating system.  What am I talking about?

ANSWER – GREENHOUSE

5.  Where will you find a biodiversity of bioluminescent species ranging from hexapodal animals to other types of exotic fauna and flora. The ecology forms a vast neural network spanning the entire surface into creatures can connect?

ANSWER – PANDORA

6.  Twenty-six years after my coronation various animals were declared to be protected –and all four-footed creatures that are neither useful nor edible. Those nanny goats, ewes and sows which are with young or giving milk to their young are protected, and so are young ones less than six months old. Cocks are not to be caponized, husks hiding living beings are not to be burnt and forests are not to be burnt either without reason or to kill creatures. One animal is not to be fed to another.
Which very famous Indian king is supposed to have put up this on an edict of his?

ANSWER – ASHOKA

7.  Which company are they promoting?

Question
ANSWER – PHILLIPS LED

8.  X is historically defined as “the total sets of greenhouse gas emissions caused by an organization, event, product or person.” The total X cannot be calculated because of the large amount of data required and the fact that carbon dioxide can be produced by natural occurrences. Give me X.

ANSWER – CARBON FOOTPRINT

9.  We all know about SEZ which stand for Special Economic Zone, then what does ESZ stand for?

ANSWER – ECO SENSITIVE ZONE

10. LEEDS is certification programme for buildings.  What does it certify?
(I don’t remember the question properly but it was about a certification or something else which is used to protect a building from weather)
ANSWER – ENVIRONMENT FRIENDLY / WEATHER 

11. This is the world’s first net zero stadium.  Give me either the name of the city or the country where this stadium is present.

Question
ANSWER – BRAZIL

12. In which Indian state would you find this?

Question
ANSWER – GUJARAT

13. Which Indian organization is responsible for the creation of this type of toilets?
Question
Question
ANSWER – DRDO

14. The Delhi Metro Rail Corporation has been certified by this organization as the first metro rail and rail-based system in the world to get “carbon credits for reducing greenhouse gas emissions” and helping in reducing pollution levels.  Which organization?

ANSWER – UNITED NATIONS

15. DNA is for Deoxyribonucleic acid.  Now XNA is called the Synthetic Genome. What does it denote?

ANSWER – XENO NUCLEIC ACID

16. They first appeared in the Triassic Era and were extinct close to the Mesozonic Era.  Who?

ANSWER –  DINOSAURS

17. This is a device that converts the chemical energy from a fuel into electricity through a chemical reaction with oxygen or another oxidizing agent. Name the device.

ANSWER – FUEL CELL/ HYDROGEN CELL

18. Where in India will you find the only Tropical Evergreen forests?

ANSWER – KERALA

19. Name the organization.

Question
ANSWER – PETA

20. For what does this symbol stand for?

Question
ANSWER – TOXIC HAZARD

2 thoughts on “MindBlaster Quiz 2014 Prelims

Please leave your reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s